CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 10 November 2015

Monday, 10 February 2014

PRU 13


Assalammualaikum.... Hai Hoi Hei Huiii.... Selamat Hari Isnin... Pejam celik, pejam celik.... da bulan Februari da kan... cepatnye masa berlalu.. ini bermakna... tak lame lg keluar la result last sem.. homaiii homaiiiii.... Bulan ni agak berdebar2 ckit.. Dapat result... Belajar kereta... Hesshhh....! sesungguhnya, aku tak suke keadaan sebegini.. hehehe... OK la...entry kali ni adalah pasaaaaal....... pilihanraya umum ke 13... jeng jeng jeng.... nk tau....? jom baca!



Pilihanraya kali ni amat amat amatttttlaaaahh mencatatkan sejarah buat aku sendiri... Umur da cukup, nama da daftar kat SPR, maka.... bolehlah aku menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia untuk turun mengundi.... Apa yang sejarahnya, PRU ke 13 ni adalah pilihanraya pertama aku jatuhkan kertas undi... dan....... undi tersebut adalah utk... my beloved dad sendiri.... Alhamdulillah.... Memang agak kelakar, berkempen untuk ayah sendiri.... Mmmm.. 1 pengalaman manis dalam hidup aku...

Setelah berdepan dgn pelbagai dugaan dan cabaran.... Alhamdulillah... Abah sah menjadi wakil rakyat Gemas apabila menang majoriti undian sebanyak 10, 911 dalam PRU 13 ni... 



Rezeki abah, abah jugak dilantik menjadi Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kebudayaan dan Adat Istiadat Melayu, Kerajaan Negeri Sembilan..... Amanah orang, jaga bah.... Sebagai anak, Anis memang bangga dengan abah... Semestinya Anis percaya, abah boleh melakukan tugas ni... Tenkiu orang Gemas... Peace! 




baca sampai habis "PRU 13"

Wednesday, 11 January 2012

EAT + LAUGH = strategi menghadap Final Exam

CAKKK! Assalammualaikum! Tension je semua.. tau la minggu F E... kahkahkah... Jgn la tension tension korang... tengok aku yg xsedar diri ni... Tengah tengah serabut minggu final exam ni pun, sempat merayap ngan membe membe aku g membelai belai perut kitorang kat Seoul Garden, One Utama... Huhuhu... Yela.. penat la korang, asyik mencekik megi megi megi siang n malam, xmegi pun, mesti Nasi Kerabu every day.. huuu... So, ni pun kire sebagai tanda penghargaan utk perut kami la kiranya.. kahkahkah.. ERRR... tgok la muke org xsedar diri kat sebelah ni.. Mase ni sebelum pegi.. muke pun kiut lagi... kahkahkah.... Lai lai bace seterusnye... ^^






**********************************************************************************


kitorang gerak Seoul Garden dalam pukul 11 pagi camtu... sejam lari... asalnye nk g pukul 10 pagi.. hahaha... jgn ditanya mengapa n kenapa... :p tengok budak xsedar diri tu.. leh peace peace plak.. kahkahkah.. dari kiri cik Nora, cik Ada, cik KIUT (kahkahkah) n cik ECAH. jap jap.. utk pengetahuan korang, sume yg pegi ni adalah GUGURLS! yg BOBOYS sume sebok mentelaah buku.. (dan dan) huu...

**********************************************************************************

yg tengah tu CIK DIDIE.. ekceli name die ain zuriah... tp dsbbkn muke n perangai die kadang kadang nampak cam didi alias, aku pn dgn suke suke ati panggil die didie since sem 1.. smpai sekarang.. lekat name die.. kahkahkah.. cun kan?? die ni kakak komander tau korang... huhu~

**********************************************************************************

TADAAA! tudia budak xsedar diri ngan muke nk kene pelempang 10 kilogram eksyen men masak masak.. kahkahkah.. akhirnye setelah praktis gune chopstik nk amik pemadam bertahun tahun, aku reti jugak gune penyepit tu... ufufufu.... kalau la mendiang moyang aku ade lg, mst die bangga cicit die dah reti pakai chopstick.. :p korang tgok sebahagian je tu... ekceli, macam macam kitorg tibai.. yela RM30.. makan jela sebanyak mane korang nak..... nafsu nafsu.. haha... tapi aku byk amik ayam je... memandangkn aku kurang mam daging n seafood.. rugi kan?? huhu.. ermm.. ayam die terbaiklah.. nak nak ayam kari tu.. nyumm nyumm.. 

**********************************************************************************

my laddies! huhu.. kakak yg pandang tu namenye cik Tania Milow.. hahaha.. lawa kan... sape sape nk kenal die... leh call kat num ni oo1-99oo99oo.. tgok la membe membe aku.. sakan... dgn hot dog la, bebola ikan, ketam n udang la... huhu.. memasing xsedar diri yg ade 2 paper lagi tinggal.... termasuklah aku.. kahkahkahkah....

**********************************************************************************

lepas mencekik ayam ayam, n mereke mereke yg lain tu, aku pun cari pencuci basuh clorox mulut.. hahaha... perghhh.. bersinar sinar you mata i... macam macam de.. ABC, puding, aiskem, bermacam campuran ade, buah, buah, jagung, cornflakes, agar agar, kacang, cendol.. wow wowww... best giler!!! tp banyak banyak tu aku teringin nak mam aiskem letak kacang je... ye... yang korang tgok tula pilihan aku... aiskem vanila + aiskem coklat + buah tembikai kuning + kacang badam hancur... rase die... perghhhh......... nyuummy~

**********************************************************************************

kasi zoom ckit muke aku time mentedarah aiskem tu... bersinar sinar x mate aku?? xyah telan berbotol botol innershine pati ayam brand ponn... hahahaha...

**********************************************************************************

muke kekenyangan mereka~~ yg tgh pandang korang tu cik Ikin.. hahaha.. kesimpulannya, pada hari itu cik Ikin kite berjaya mmbalas dndam dgn membelasah semua udang yg ade kat Seoul Garden tu.. tu yg muke puas je tu.. kahkahkahakah.. sebelah cik Ikin tu cik Farah, a.k.a love miya... huhu.. sebelah tu plak cik Zalikha n cik Ecah... alamakkk... dorang xpandang pulak... aiseyy...~ yg reramai kat meja sebelah sane tu, ntah sape sape tah... huuu~

**********************************************************************************

cik Didie kite cube menghabiskan sisa sisa ayam yg terakhir... ekceli, tu ayam aku... tp disebabkan da full sgt, dgn pantas aku membluetooth dgg ayam tu kat pinggan cik Didie.. bukan pe.. lau xabes lebih 100g, Seoul Garden akan cas tau... lg pun, xbaik bazir kan.. kann kann kannnn...! hahahaha.. 

**********************************************************************************

Ermmm... lihatlah muke aku yg kekenyangan tu.. cm xde feel nk brgamba je... huhu... sempat tgkp gambo ngn dreber yg comel, cik Yanie... ekceli cik Yanie ni la yg menjadi organizer makan makan ni.... mekaceh cik Yanie.. even ramai yg xfollow, kami semua heppiiiiii sgt sgt... t next year kate nye nk wat Bag-pack travel... huhu.. tungggguuuuuuuu........... (semakin xsedar diri budak ni) hahaha..

**********************************************************************************

jeng jenggg.... ini lah mereka mereka yg follow g makan makan tu..... mekaceh cik Nora sebab snap gmba kitorg... :p belah kiri tu, kite mule dgn cik Ecah, cik Zalikha, cik Farah, cik Ikin, cik Didie n cik Ada. yg belah kanan ni plak, cik Dayah, cik Tania, cik Yanie, n cik Comel.. eh eh...!!! cik Anis ler.. huhuhu...

**********************************************************************************

muke kekenyangan memang cmni... huhuhu.. ekceli suke scenery kat belakang tu.. mangkuk mangkuk disusun pada dinding.... esok kat umah, aku pun nk susun susun mangkuk mangkuk tu kat dinding dapur aku.. t laki aku cari pasal, senang aku nk boomerang die dgn mangkuk tu.. kahkahkahkah...

**********************************************************************************

"Cermin cermin, tunjukkan gadis yg paling kiut kat dunia ni...!" eh eh.. muke aku la... kahkahkahkah.. org kate "cermin muke kau sikit"... hahaha.. aku bukan cermin lagi, siap snap sekali muke aku kat cermin... hahaha.. 

**********************************************************************************

HUWARGGGGHHHH... pp aku menyerlah tersangat la pulak.. hahahaha... ermm.. nk shopping, memang xmampu laaaaa~ snap snap jela seketul due gmba kat dalam kedai Padini ni kan cik Didie kannnnnnn... hehe...

**********************************************************************************

BALIK TIME!!!! hehehe... muke kami yg kepenatan.... cik Farah n cik Kiut ni masih memberikan senyuman yg manis, semanis kurma.... kahkahkah.. akhirnya kami sampai ke Puncak Perdana pada pukul 5 stgh petang.. mak pesan, jgn balik lewat lewat malam.. anak dara yg baik kn kami?? huhuhu... kalau lam karangan darjah 6, ayat die mst cmni.... "Walau pun kami penat berjalan, kami tetap berasa sangat gembira kerana dapat menghabiskan masa bersama-sama rakan kelas yang lain. Kami juga bercadang akan ke Seoul Garden pada masa akan datang. Kenangan manis ini tidak akan kami lupakan sampai bila-bila." kahkahkahkah.... 

**********************************************************************************

Maka dgn itu, berakhirlah entry makan tmbah ketawa same dgn strategi nk hadap final exam ni... Hee... Kesimpulannya, pada hari itu, kami cume pergi makan makan je... Tapi yg pelik, aku leh bawak balik Blusher Silky Girl.. cmne tu?? pelik x?? pelik x??? kahkahkahkah.... Episod jenjalan kami akan bersambung next sem.. insya Allah... huhu.... mane tau next sem Langkawi, maybe?! lalalalalala~ mama, papa, anis nak wet lebey tok sem depan... boboys yg kaye raye xtau nk derma kat sape, leh la cari aku k.. kahkahkah.. <3 



baca sampai habis "EAT + LAUGH = strategi menghadap Final Exam"

Monday, 8 August 2011

resepi kek coklat tersempoi

Assalammualaikum... Salam Ramadhan.. Alhamdulillah.. da seminggu kita berpuasa.. ramai da mule google2 baju raya.. kuih raya... langsir raya.. perabot raya n beraya2 lagi la.. so mungkin ada dlm kalangan korang semua khususnye anak2 dara yg sebok cari resepi nk buat kek raya, bg kat bakal keluarga mentua.. ahakksss... n mgkin ada jgk yg nk mncekik sendiri kannn... haha... so, here cara2 nk buat kek coklat yg paaaaaaaaaaaaaaaaling mudah... just follow my steps...

BAHAN-BAHAN MEMBUAT KEK
250g mentega
250g tepung nek sendiri(diayak siap2)
250g gula
5/6 biji telur
6 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar milo(kalau xnk pn xpe)
2 sudu besar esen vanilla
berapa gantang ape2 jenis coklat yg korang suke, make sure parut dulu(kalau xnk pn xpe)

CARA-CARA MEMBUAT KEK
(klik pada gambar utk tumbesaran mereka)

1.Pukul gula dgn mentega.
2.Masukkan telur, pukul mereka sehingga kembang.
3.Masukkan esen vanilla.
4.Masukkan tepung nek sendiri slowly n teruskan memutar.
5.Then, masukkan serbuk koko n milo still teruskan memutar mereka semua.
6.Masukkan coklat2 yg da diparut semua tu.
7.Da mesra semua tu, tuangkan la mereka dalam bekas loyang.
9.Ratakan slow2 adunan tu tp make sure jgn terlampau ratakan sgt sbbnye kek akan menjadi mampat n xcantik bile nek. Atau lebih tepat, "bantat".
10.Bakar dalam oven dgn suhu 150 darjah celcius.
11.Dalam masa 30 hingga 40 minit, rajin2 la tgok kek korang tu.. agak2 da masak, tekan kek dgn lidi or garpu.. lau ade sisa2 kek yg melekat pada lidi or garpu means, korang punye kek xmasak lg..
12.Bile da masak, sejukkan. Haaa.. jadi x????

BAHAN-BAHAN MEMBUAT HIASAN ATAS KEK
sebar besar coklat masakan
sedikit susu pekat
20ml air functionnye utk mencairkan coklat masakan dgn cpt je (jgn byk air sgt)
sepeket badam hancur (digoreng tanpa minyak dahulu)
sepeket choclate rice atau ape2 pn hiasan yg korang nk.

CARA-CARA MEMBUAT HIASAN ATAS KEK
1.masukkan ckit air di dlm kuali.
2.masukkan coklat masakan, patahkan mereka so cpt ckit dorang cair.
3.letak ckit susu pekat.
4.rasa coklat tu, kalau da sedap angkat n tuangkan terus atas kek td.
5.ratakan coklat tersebut.
6.then hiaskan badam hancur n coklat rice ats kek tu mengikut kreativiti korang memasing.

INI HASILNYE.... nyumm nyummmmm













baca sampai habis "resepi kek coklat tersempoi"

Wednesday, 27 July 2011

Kampus Puncak Perdana, UiTM Shah Alam

HAHA... msti ada yg tercari2 kt mana kampus ni khususnya student2 yg akan melanjutkan study dorang lam bidang Information Management, Accountancy ataupun TEKA kann....? msti korang wondering.. camne la rupa kampus Puncak Perdana ni kann... ahaa! so... check2 la entry ni!


Utk memudahkn korang bayangkn lokasi kampus ni :p
Firstly, Kampus Puncak Perdana terletak di Jalan Pulau Indah Au10/A, Puncak Perdana, 40150 Shah Alam. N ye... kawasan kampus ni bukan di tengah2 bandar... rasanya lau naik bas nk g bandar Shah Alam tu, amik masa dekat stgh jam kot. HAHA... actually, mula2 tu aku wondering mana satu la kampus ni.. yela... mcm apartmen (rumah org) je... then, pusing2 ada lak satu bangunan cm GUDANG! terpampang UiTM Kampus Puncak Perdana.. OMG! ni ke bangunan fakulti aku.. mula2 cm jakun jgk la aku...
Time tu rasa cm ape je... junior la katakan..... then aku pn mendaftar la sbg pelajar UiTM Kampus Puncak Perdana.

Ok, utk x kelirukan korang... aku akn crta sal kolej kediaman dulu.. yela.. memandangkan korang masuk2, pegi kolej dulu kan... hahah.. ok.. kolej kat kampus ni ada 1 je... memula namanye Kolej Puncak Perdana tapi dah bertukar, jadilah Kolej Jasmine.. sweet x? haha.. byk2 kolej..aku rasa ni laaaaaa kolej paling terrrrrrrrbaikkkkkkkk sekali... sbb kolej ni style apartment beb... mmg xterasa duduk asrama kot.. setiap rumah ada 8 penghuni.. ade 3 bilik.. 1 bilik utk 4 org n 2 bilik utk 2 org.. satu rumah ni jgk ada 2 bilik air.. so, istilah berebut2 nk mandi tu xdela kannnn..... rasa best la sbb suasana rumah.. nk golek2 kt mana2 pn boleh... hahaha... kolej ni amat lah dekat ngan bangunan fakulti... xpayah de nak nek2 moto lah.. nek bas lah g bangunan fakulti, jalan kaki xsmpai 5 minit kot.. haha.. heaven kn?? so kalau kelas pukul 10.10 pagi.. korang nk golek2 smpai kol 10 pn xpe.. haha.. Memandangkn keluasan kolej kita ni kecil, maka kemudahan tu amat selesa la.. i mean, dekat ngn surau.. dekat ngn kafe & dining.. dekat ngn klinik.. ade gazebo2 nk wat discussion... ade gym.. ade kdai runcit.. n so on.. kiranya suma adela..... apa yg aku leh ckp even tempat ni ceruk sikit (jauh drp bandar), senang jgk la nk lengkapkn keperluan.. pelajar jgk ade pilihan nk lepak2... santai2 ke... or cari keperluan kt luar kampus sbb ade kedai2 runcit & kedai2 mkn yg trletak betul2 dekat ngn kawasan kampus.. kitorg panggil tempat tu Kandang ataupun KFC (Kandang Food Court).. sbbnya??? korang dtg la sendiri.. ^^

Setel sal kolej.. then aku nk cerita sal bangunan fakulti lak.. ala.. bangunan fakulti yg gudang tu la.. gudang bukan sbrg gudang! dlm satu bangunan ni.....pun ada mcm2 .... ada bilik2 kuliah..... ada studio2... ada library.. bilik2 pensyarah... ade pejabat bendahari.. pejabat2.. ade surau.. ade lab komputer.... semua la ade.. mesin atm pn terletak kt bangunan ni.. pendek kata... semua tu kat satu tempat.. so, kita xpayah pening2 nk cari tempat tu, tempat ni... 

Untuk xmemeningkn korang. ni ada aku wat lakaran kasarrr utk korang. hehe.. baik x aku??

Mcm ni la lebih kurang..... hehe..
Dgn ini aku harap dapat la clearkan ckit question2 kt kpala korang tu... Jgn risau.. Kampus ni best la... suasana harmoni... (follow rules, aman la) ^^ so... sapa2 yg bakal belajar kt cni... have a great moment la ye.... if aku still buat korang blurr2... sory.. pape pn, korang leh asking2 aku.. don't worry.. insya allah, aku bantu yg mana boleh.... ^^

baca sampai habis "Kampus Puncak Perdana, UiTM Shah Alam"