CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday 8 August 2011

resepi kek coklat tersempoi

Assalammualaikum... Salam Ramadhan.. Alhamdulillah.. da seminggu kita berpuasa.. ramai da mule google2 baju raya.. kuih raya... langsir raya.. perabot raya n beraya2 lagi la.. so mungkin ada dlm kalangan korang semua khususnye anak2 dara yg sebok cari resepi nk buat kek raya, bg kat bakal keluarga mentua.. ahakksss... n mgkin ada jgk yg nk mncekik sendiri kannn... haha... so, here cara2 nk buat kek coklat yg paaaaaaaaaaaaaaaaling mudah... just follow my steps...

BAHAN-BAHAN MEMBUAT KEK
250g mentega
250g tepung nek sendiri(diayak siap2)
250g gula
5/6 biji telur
6 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar milo(kalau xnk pn xpe)
2 sudu besar esen vanilla
berapa gantang ape2 jenis coklat yg korang suke, make sure parut dulu(kalau xnk pn xpe)

CARA-CARA MEMBUAT KEK
(klik pada gambar utk tumbesaran mereka)

1.Pukul gula dgn mentega.
2.Masukkan telur, pukul mereka sehingga kembang.
3.Masukkan esen vanilla.
4.Masukkan tepung nek sendiri slowly n teruskan memutar.
5.Then, masukkan serbuk koko n milo still teruskan memutar mereka semua.
6.Masukkan coklat2 yg da diparut semua tu.
7.Da mesra semua tu, tuangkan la mereka dalam bekas loyang.
9.Ratakan slow2 adunan tu tp make sure jgn terlampau ratakan sgt sbbnye kek akan menjadi mampat n xcantik bile nek. Atau lebih tepat, "bantat".
10.Bakar dalam oven dgn suhu 150 darjah celcius.
11.Dalam masa 30 hingga 40 minit, rajin2 la tgok kek korang tu.. agak2 da masak, tekan kek dgn lidi or garpu.. lau ade sisa2 kek yg melekat pada lidi or garpu means, korang punye kek xmasak lg..
12.Bile da masak, sejukkan. Haaa.. jadi x????

BAHAN-BAHAN MEMBUAT HIASAN ATAS KEK
sebar besar coklat masakan
sedikit susu pekat
20ml air functionnye utk mencairkan coklat masakan dgn cpt je (jgn byk air sgt)
sepeket badam hancur (digoreng tanpa minyak dahulu)
sepeket choclate rice atau ape2 pn hiasan yg korang nk.

CARA-CARA MEMBUAT HIASAN ATAS KEK
1.masukkan ckit air di dlm kuali.
2.masukkan coklat masakan, patahkan mereka so cpt ckit dorang cair.
3.letak ckit susu pekat.
4.rasa coklat tu, kalau da sedap angkat n tuangkan terus atas kek td.
5.ratakan coklat tersebut.
6.then hiaskan badam hancur n coklat rice ats kek tu mengikut kreativiti korang memasing.

INI HASILNYE.... nyumm nyummmmm